Doharundan nära kollaps
2006-07-24 13:35

85 exempel på protektionism
2006-07-24 13:32

US Congress vs. Dubai Port's
2006-03-19 23:05

Tidigare nyheter

 

 
 
Om frihandel.nu

Frågor och svar om frihandeln

Globaliserings­motståndet

WTO och global frihandel

Argument för frihandel

Frihandelns historia

Rapporter och litteratur

Liten handelsordlista

Länkar

Första sidan 
 
Skriv i din e-postadress om du vill ha information om när Frihandel.nu uppdateras

 

”Världshandel betyder världsfred. World Trade Center i New York hade ett större syfte än att bara erbjuda lokaler. World Trade Center är en levande symbol för människans engagemang för freden … World Trade Center representerar tron på mänskligheten, individens värdighet, vår tro på samarbete mellan människor, och genom samarbetet, möjligheten att uppnå storhet."

- Minoru Yamasaki, World Trade Centers chefarkitekt

 

Partierna om frihandeln

Behöver du hjälp att välja rätt vid valurnan? Henrik Isakson har i rapporten Frihandeln och partierna : riksdagspartiernas åsikter och ageranden i frihandelsdebatten (Svensk Handel, augusti 2002) gått igenom riksdagspartiernas åsikter och handlande i frihandelsfrågorna. Det huvudsakliga intrycket är att svenska politiker har en positiv grundsyn på frihandeln, och det är mycket svårt att hitta någon nationalistisk retorik om att svenska jobb ska skyddas från utländsk konkurrens.

Studien visar att partierna är mer frihandelsvänliga i handling än i ord. Det är på sätt och vis positivt, men samtidigt farligt, eftersom de då sprider en kritisk bild som de uppenbarligen inte delar. Särskilt vänsterpartierna har en retorik som är skeptisk till fria internationella marknader, men likväl röstar de ofta frihandelsvänligt.

Folkpartiet framträder som riksdagens mest frihandelsvänliga parti, med moderaterna strax efter, eftersom de engagerar sig mindre mot jordbruksprotektionismen. På tredje plats kommer socialdemokraterna. Kristdemokraterna och särskilt centern har en helt annan linje än de borgerliga kollegerna, särskilt i deras välvilja mot EU:s jordbruksprotektionism. Riksdagens allra minst liberala parti i dessa frågor är miljöpartiet, som öppet talar om att självhushållning är att föredra framför handel.

Läs hela rapporten->