Doharundan nära kollaps
2006-07-24 13:35

85 exempel på protektionism
2006-07-24 13:32

US Congress vs. Dubai Port's
2006-03-19 23:05

Tidigare nyheter

 

 
 
Om frihandel.nu

Frågor och svar om frihandeln

Globaliserings­motståndet

WTO och global frihandel

Argument för frihandel

Frihandelns historia

Rapporter och litteratur

Liten handelsordlista

Länkar

Första sidan 
 
Skriv i din e-postadress om du vill ha information om när Frihandel.nu uppdateras

 

”Världshandel betyder världsfred. World Trade Center i New York hade ett större syfte än att bara erbjuda lokaler. World Trade Center är en levande symbol för människans engagemang för freden … World Trade Center representerar tron på mänskligheten, individens värdighet, vår tro på samarbete mellan människor, och genom samarbetet, möjligheten att uppnå storhet."

- Minoru Yamasaki, World Trade Centers chefarkitekt

 

Demonstrationer mot tullar

Se bilderna här!

USA:s ståltullar, och EU:s beslut att besvara dem med handelssanktioner mot USA och ståltullar mot övriga världen har väckt missnöje från vänner av frihandeln. Flera gånger på senare tid har unga frihandelsvänner protesterat utanför institutioner förknippade med protektionism. Det började med manifestationer utanför den amerikanska ambassaden efter att Bush beslutade om ståltullar och även i samband med att de trädde i kraft. Bl a hölls ett ”Stockholm tea party”, för att påminna amerikanerna om att deras egen historia bl a bygger på kamp mot orättfärdiga handelsrestriktioner. Det var emellertid ett fredligare evenemang än Boston Tea Party 1773, då amerikaner vräkte brittiskt monopolte i Bostons hamn, och de demonstrerande i Stockholm nöjde sig med att bjuda ambassadpersonalen på te.

Bakom manifestationerna står ett lösligt nätverk som kallar sig ”Kapitalism utan gränser”. En ledande person är den liberale debattören och kolumnisten Mattias Svensson, som till evenemangen ikläder sig Stålmannendräkt, för att illustrera att stål, liksom andra varor, behöver frihet. Andra personer i nätverket är personer som Per Bylund, som organiserade Walk for Capitalism-demonstrationerna i december och nyliberala Frihetsfrontens ordförande, Henrik Alexandersson. I vimlet har appeller för frihandeln också hållits av personer som Moderata Ungdomsförbundets ordförande Tove Lifvendahl och frihandelsdebattören och författaren Johan Norberg.

Senast slöt demonstranterna upp onsdagen 27 mars utanför EU-kommissionens kontor i Stockholm. Mattias Svensson förklarade det bisarra i att EU inför egna tullar av rädsla att ”översvämmas” av billigt stål nu när USA inte importerar lika mycket:

”Det handlar om möjligheten att handla billigare stål, vilket ger billigare ståltråd, billigare bilar och billigare brödröstar. Vad är problemet? EU:s handelskommissionär, Pascal Lamy, talar om att vi behöver hejda en hotande "översvämning". EU har alltså en kommissionär ansvarig för utrikeshandel, som ser möjligheten att handla billigare utomlands som ett hot jämförbart med naturkatastrofer eller militär invasion. Vad tror Pascal Lamy att handel är till för egentligen? Om andra länder säljer bättre och billigare produkter är det ett skäl att handla med dem. Inte ett skäl att stänga gränserna.”

Nätverket utlovade fortsatt kamp mot tullar om handelskriget fortsatte, och överlämnade följande skrivelse till EU-kommissionen, tillsammans med ett symboliskt påskris:

Kära EU!
De amerikanska ståltullarna är idiotiska. Därför har vi demonstrerat mot dem.
Men idag demonstrerar vi mot EU. Skälet är att EU nu inför skyddstullar för stål och strafftullar mot amerikanska varor.
Att USA gjorde fel rättfärdigar inte att EU också gör det. Två fel gör inte ett rätt.
Istället borde EU hålla fast vid frihandeln. För om ni förstått dess idé, då borde ni också handla därefter. Allt annat är olämpligt, ologiskt och idémässigt ohederligt!
Därför uppmanar vi EU att skrota förslaget om skyddstullar och att avstå från att införa strafftullar.
Frihandel är möjlig, om bara viljan finns!

Kontaktpersoner:

Mattias Svensson

Per Bylund

Henrik Alexandersson